Lastovo u legendama koje postaju stvarnost

530. Lastovski Poklad.

Kada su katalonski gusari pokorili Korčulu, poslali su izaslanika s porukom Lastovcima da se predaju. Lastovci su zarobili izaslanika i naoružali se, a žene i djeca su procesijom otišli u crkvu svetog Jurja na Humu moliti za pomoć. Tijekom noći se digla oluja i potopila katalonske brodove. Lastovci su izaslanika osudili na smrt, sproveli su ga kroz mjesto Lastovo na magarcu, cujali tri puta i na kraju  ga spalili. Taj događaj se tradicionalno obilježava već 500 godina. Na Pretili Utorak podne zvoni 11 sve aktivnosti u mjestu prestaju.

Pokladari se spremaju i idu po liru, koja će ih cijelim ritualom pratiti do kraja i po magarca koji će nostiti Poklad-lutku-izaslanika.

530. Lastovski Poklad.

Sv.Vido Utornik

Poklad se “cuja” tri puta s time da su mu na nogama vezane ručno rađene bombe, koje prilikom spuštanja Poklada pucaju. Dobro ocujani Poklad ispucane bombe pretkazanje su rodne godine.

530. Lastovski Poklad.

Ispred matične crkve Svetih Kuzme i Damijana, na Dolcu spajanjem Pokadar i Lijepih maškara uz zvuke crkvenih zvona i vatromet, spaljuje se Poklad i svečanost završava.

Dani Poklada popraćeni su plesnim večerima.530. Lastovski Poklad.

Dođite i doživite ovu tradiciju s nama.

Raspored održavanja možete naći ovdje.

Ostale ljepote otoka Lastovo možete pogledati u galeriji :